Historiek

1824
Huize Sint-Jozef is ontstaan en gegroeid vanuit de congregatie van de Zusters van de Liefde van Sint-Jozef, die werd gesticht in de Bollingstraat te Ieper.

1922
Huize Sint-Jozef werd na WOI, net zoals de wederopbouw van de stad Ieper, heropgericht. Dit gebeurde niet in de Bollingstraat, maar wel in de Meenseweg, waar de vroegere hofstede van de Zusters van de Heilige Jozef zich bevond. Het klooster, bejaardentehuis, school en weeshuis waren oorspronkelijk één v.z.w. In het klooster was er plaats voorzien voor 40 dames op kamer. Er werden regelmatig ruimtes ingenomen voor de uitbreiding van het bejaardentehuis zoals een leeszaal en een bibliotheek, alsook een vleugel van het klooster.

1973
Het rusthuis splitst zich juridisch af van het klooster. Zo wordt Huize Sint-Jozef een afzonderlijke vzw. Gebeten door de bouwmicrobe, wordt het toenmalige rust-en verzorgingstehuis gerenoveerd en uitgebreid tot een modern en hedendaags woonzorgcentrum.

1987
De eerste moderniseringswerken gaan van start. Er wordt een lift geïnstalleerd, het sanitair wordt vernieuwd en de kamers worden van warmwatertoevoer voorzien. Een verpleeglokaal, kineruimte, kapsalon en zithoek komen erbij. Het 'rusthuis' telt op dat moment een 70-tal bewoners en 34 medewerkers.

1992
De gebouwen van het woonzorgcentrum worden in erfpacht gegeven aan de vzw Huize Sint-Jozef en de schoolgebouwen aan de vzw Colleges Dekenij Ieper.

1997
Er wordt een nieuwe vleugel met 16 kamers bijgebouwd. Het gebouw wordt steeds verder gemoderniseerd.

2005
Aanpalend aan het woonzorgcentrum wordt het gebouw met 31 assistentiewoningen 'Residentie Louise' opgebouwd. Deze worden in 2008 in gebruik genomen.

2006
Zuster Beatrijs geeft als directrice van het woonzorgcentrum de fakkel door aan Hilde Hemelsoen, die de eerste 'lekendirectrice' wordt van Huize Sint-Jozef. Ze blijft wel de plaatselijke overste van de congregatie in Ieper. In 2015 nemen de laatste 4 zusters officieel afscheid van de Ieperse vestiging en trekken ze terug naar het klooster in Brugge.

2015
Het woonzorgcentrum breidt zich steeds verder uit. Er wordt een nieuwe vleugel aangebouwd met 40 extra kamers, 15 assistentiewoningen en een volledig vernieuwde restaurantkeuken. De nieuwe vleugel opent in 2017. Huize Sint-Jozef vormt nu een thuis voor 126 bewoners en 100 medewerkers.

2024
De wortels van de zusters zijn nog steeds voelbaar in de huidige werking. Doorheen 200 jaar geschiedenis zie je onze kernwaarden steeds terugkomen: samenwerking, klantvriendelijkheid, openheid en innovatie. Zo zetten we hun werk graag verder in de toekomst. Het verhaal van Huize Sint-Jozef is nog zeker niet ten einde!


Missie
Huize Sint-Jozef is een woonzorgcentrum voor ouderen. Het is een vrije instelling die gesticht en gegroeid is binnen de Congregatie van de Zusters van de Heilige Jozef. Wij stellen ons tot doel de bewoners een aangepaste zorg te geven in een aangename woonomgeving, zodat zij comfortabel kunnen wonen, leven en menswaardig sterven.
- zorgbehoevende ouderen en ouderen met dementie uit de regio Ieper die permanent bij ons wensen te verblijven
- ouderen die gedurende een tijdelijke periode in het centrum voor kortverblijf of aangemeld herstelverblijf wensen te verblijven
- ouderen die zelfstandig kunnen verblijven in een aangepaste assistentiewoning.
Visie
Dit doen wij door:
- Onze christelijke inspiratie op een eigentijdse manier levendig te houden
- Te werken vanuit een waardencharter en ethische gedragscode
- Een ‘open’ en ‘aangepast’ huis te zijn voor de bewoners, de familie, de huisartsen, de medewerkers en de vrijwilligers
- Belevingsgericht te werken en de hulpverlening af te stemmen op de individuele behoeften van de bewoners en aldus rekening houden met de lichamelijke, de materiële, de geestelijke, de sociale en de zingevende behoeften van de bewoners
- Doorheen de hulpverlening de zelfredzaamheid van bewoners te stimuleren zolang dit zinvol is
- Comfortzorg te stimuleren als rode draad doorheen de hulpverlening
- De privacy en de autonomie van de bewoners te respecteren
- De bewoners zorgend nabij te zijn en daarbij extra aandacht te geven aan de meest kwetsbaren
- Het streven naar een maximale levenskwaliteit bij de palliatieve bewoner, zowel lichamelijk als geestelijk, met aandacht voor vroegtijdige zorgplanning en aangepaste zorgtrajecten.
- De sociale contacten van de bewoners te stimuleren door o.a. mensen samen te brengen in huis, activiteiten te organiseren samen met plaatselijke verenigingen, scholen, familie en vrijwilligers, …
- Dagelijks kwalitatieve- en verzorgde maaltijden te serveren
- Een huiselijke sfeer te creëren
- In te staan voor een vriendelijk onthaal, begeleiding en ondersteuning
- Te streven naar een goed georganiseerde administratie
- De ruimtes (technisch) goed te onderhouden en brandveilig uit te rusten
- Vanuit een waarderingsgericht kader te werken
Privacy
Het woonzorgcentrum wil voor al haar bewoners, familie, betrokken actoren (bv vrijwilligers) en medewerkers een comfortabele omgeving bieden in combinatie met professionele zorg en werkomgeving. Een aangenaam leefklimaat en deskundige zorg staan hierbij centraal. We hebben hierbij oog voor respect, menselijke warmte, persoonlijke aandacht en privacy. Ons zorgcentrum staat garant om de gegevens die we van onze bewoners, enz. verzamelen, te verwerken met de grootste aandacht voor privacy. We streven continu naar verbetering, met als doel een veilige informatieomgeving te creëren.